Veganer vs. pirater

Har fått för mig att börja sträcklyssna på P3 Dokumentär på podden. Hinner med ungefär ett avsnitt per dag. Idag har jag lyssnat på avsnittet om nittiotalets veganrörelse. Det var Refused, lössläppta minkar, Umeå och brända korvkiosker för hela slanten.

Jag slås av hur dåtidens aktivister uttrycker sig när de ser tillbaka på hur de mottogs av media, föräldrar och politiker då. De vuxna förstod inte varför man ville bli vegan och de valde att demonisera hela rörelsen, även de fredliga veganerna istället för att fråga sig varför de där ungdomarna var så arga. Hade de kanske en poäng, eller kunde man mötas någonstans på vägen? För de vuxna var ju kött och den tillhörande industrin något så naturligt och självklart. Man förstod helt enkelt inte perspektiven.

Jag kan inte låta bli att dra en parallell till dagens debatt om fildelning, pirater och upphovsrätt. De vuxna (ja, uppdelningen är nästan så banal) förstår helt enkelt inte. Så man väljer att gör ungdomsgenerationen till bovar och banditer. Är Peter Sunde för dagens kids vad Dennis Lyxzén var för veganerna på nittiotalet? (Äsch, jag inser att analogin haltar lite. Veganrörelsen är och var en förhållandevis liten rörelse medan piratkopieringen är mer regel än undantag bland kidsen.)

En reaktion på “Veganer vs. pirater

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *