Begreppet ”informationspolitik”

När jag började intressera mig politiskt för frågor som kulturspridning, informations- och kultursamhället, reformerad upphovsrätt, övervakning och personlig integritet hade jag först lite svårt att sätta allt i ett sammanhang. Jag har alltid, sedan högstadiet, varit en stor ivrare av yttrande-, tryck- och åsiktsfrihet. Men är frågor om integritet och ägandet av information heta. Mycket tack vare Piratpartiet.

Jag var tidigt mycket skeptisk till piratpartiet. Som många fortfarande tycker så var de för mig ett gäng barn som ville kunna tanka hem film och spel utan att betala för sig. Men det är mer än två år sedan och mycket har hänt sedan dess. I den allmänna opinionen och i min förståelse för frågorna. Att jag har fått en djupare insikt i frågorna har jag till stor del Mab (Mattias Bjärnemalm) att tacka för. Vi var aktiva i Uppsala studentkår samtidigt. Jag vet inte hur många gånger han under den där tiden frågade mig menande: ”När ska du gå med i partiet då?”. Först ville jag inte, sedan höll jag det öppet och till sist gav jag efter. Med Mab har jag många gånger pratat om mitt önskemål att Piratpartiet lyfter blicken en smula och ser och pratar om fler områden där politik kan skapas med samma vision i sikte.

När jag försökt se på alla de här frågorna ur ett samlat perspektiv har jag använt begreppet ”informationspolitik”. Det kändes så naturligt för mig. Det samlar spörsmålen samtidigt som det breddar perspektivet till något som inte bara är Internet. Piratpartiet har ett tag nu använt begreppet ”medborgarrättsfrågor” och det är ett bra begrepp. Men det handlar mer om att skydda något som är hotat än att sikta framåt och ta del av det fantastiska med Internet. Möjligheterna med fri kultur har väl ganska lite med medborgarrätt att göra? Det är snarare när vi försöker hindra den fria kulturen som medborgarrätten hotas, genom övervakning och annat tråkigt.

Då, när jag själv började använda ordet informationspolitik fick det mycket få träffar på Google. Jag minns inte hur få, men det verkade inte som att det användes alls. När jag provade alldeles nyss fick jag 307000 träffar. Något har hänt! Första gången jag såg en piratpartist använda begreppet informationspolitik var när Rick Falkvinge skrev blogginlägget Färdigskriket: Isobel Hadley-Kamptz har rätt och nu senast citeras Amelia Andersdotter använda det i Fokus.

Jag har sedan länge haft domännamnet informationspolitik.se. Just nu leder det bara till denna blogg. Har du kanske något förslag på hur det kan komma bättre till användning?

Vore det inte härligt om vi kunde muta in informationspolitiken som ett etablerat politikområde; precis som utrikespolitik, skolpolitik eller fördelningspolitik. Fram för en vass informationsminister i nästa regering!

12 reaktion på “Begreppet ”informationspolitik”

 1. Mattias Bjärnemalm

  Tack för de vänliga orden.
  Kollade igenom min egen blogg och upptäckte att jag faktiskt enbart använt begreppet informationspolitik en enda gång i text. Däremot har jag använt det som en tagg i en rad inlägg. Har ingen exakt förklaring på varför det blivit så.

 2. Marco Baxemyr

  Bra skrivet Anders! Jag är också ett fan av begreppet informationspolitik (misstänker att jag kan tacka Mab för det), och är förvånad att det faktiskt förekommer så sällan i text. I say it’s about time to change that!

 3. Pingback: Informationspolitik. « The Pheleroxian Blog

 4. Anders Inläggsförfattare

  @Mattias Men du som har insyn i partiet. Kan du säga någon om detta är en medveten förändring, eller om du också märkt att det börjar dyka upp?

  Jag tycker det är så skönt att kunna ha en etikett på det hela. Då är det riktig politik! =)

  @Marco Tack! Visst är det skönt?

 5. Markus "LAKE" Berglund

  Mycket välskrivet. En liten ordningsfråga bara, om du nu är medlem i Piratpartiet så har väl ”en piratpartist” använt ordet ”informationspolitik” ett flertal gånger?

 6. Anders Inläggsförfattare

  @Markus Bra synpunkt. Men då, för två+ år sedan var jag inte medlem. Jag är en late bloomer. Men sedan jag blev medlem i vintras har jag ju gjort det i mikrosammanhang.

 7. Händelsehorisont

  Informationspolitik är ett killer-substantiv. Värdeneutralt och sakligt och mycket svårt att raljera över. Det vore bra om PP kunde få kontroll över begreppet i debatten.

 8. Pingback: Sagor från livbåten » Bloggarkiv » Val-U á là Livbåten 1: Resultatet

 9. Pingback: Bloggsam » Blog Archive » Från piratideologi till en bredare piratpolitik

 10. Pingback: Piratpartiet – Bättre på INFORMATIONSPOLITIK än alla andra partier! « Emil Isberg

 11. Pingback: Veckan efter valet – Mab

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *