Informationspolitikens möjligheter

I fredags skrev jag inläget Begreppet informationspolitik. Det fick viss uppmärksamhet. Okej, inte jättemycket. Men för en sån ny och okänd blogg som denna var det mycket. Inlägget uppmärksammades av Marco, Fridholm och Emma Opassande. Tack för klyftiga och trevliga kommentarer! Så jag tänkte: det är bäst att smida medan järnet är varmt. Här kommer några tankar om vad som kan rymmas i begreppet informationspolitik och varför jag tycker det bör användas.

Jag har en grundläggande uppfattning om att det som håller på att hända är större än Piratpartiets tre huvudfrågor. Det är den största anledningen till att jag tog så lång tid på mig att gå med (2,5 år från väckt intresse till tecknat medlemskap). De tre frågorna (delad kultur, fri kunskap och skyddat privatliv) utgör en bra grund. Men kunskapssamhället innefattar så mycket mer. Piratpartiets frontfigurer och andra tyckare och tänkare har på sistone blivit bättre på att lyfta blicken och se hur de här frågorna färgar av sig på mängder av andra områden. I min mening är den okrönta drottningen på området Amelia Andersdotter. Flera gånger rörelsen inför EP-valet visade hon förvånade motståndare att Piratpartiets plattform varken är smal, tunn eller svag

Att ge politiken ett eget begrepp, ett namn, är att legitimera den. Att göra den till riktig politik. Frågorna och perspektiven är fortfarande nya och vi förespråkare fajtas fortfarande mot missuppfattningen att det rör sig om lyxproblem eller egenintressen. I detta syfte har begreppet medborgarrätt använts. Det är ett bra begrepp, men rättigheterna handlar i min mening främst om ett skydd. Ett medborgarrättsparti skyddar medborgarna mot ett hot. Det gör Piratpartiet. Men det finns också så otroligt många möjligheter. Begreppet informationspolitik är således bredare och motsäger inte medborgarrättsretoriken.

Här kommer, utan inbördes ordning eller särskilt mycket resonemang, ett gäng exempel på vad informationspolitik kan vara; utöver upphovsrätt, integritet och patent:

 • Andra grundläggande värden som tryckfrihet, åsiktsfrihet, yttrandefrihet och meddelarskydd
 • Frågor som rör informationshantering och informationsteknik i skolan och den högre utbildningen
 • Synen på rätten till den forskning som bedrivs på statliga högskolor och universitet
 • Bredbandspenetrationen och stöd till teknikutvecklingen på området
 • Stöd (bistånd) till utveckling av infrastruktursatsningar i andra länder
 • Biblioteksfrågor
 • Stöd till satsningar på öppen källkod i offentlig sektor
 • Stöd till satsningar på alternativa licenser (som Creative Commons) i offentlig sektor
 • Frågor om folkbildning kring informationstekniken som demokratiskt verktyg

Den sista är värd lite extra uppmärksamhet. Vi ser en ny demokrati växa fram. En demokrati som rör sig utanför plenisalar och debattsidor i stora dagstidningar. Det betyder att vi skapar nya maktklyftor. De som förstår att använda verktygen får starkare röster och de som inte kan eller vill hamnar på efterkälken. Det ligger i allas intresse att så många som möjligt blir bra på att hantera verktygen för det skulle innebära en ännu starkare demokrati.

Till allt detta bör naturligtvis kopplas en stark grundläggande ideologi med genomgående principer. Den diskussionen finns och Piratpartiet leder den med sin ideologi som ständigt diskuteras och utvecklas. Perspektivet är ungt och det sprider sig till andra politiska plattformar. Det är bra att diskussionen förs på många ställen. Men Piratpartiet bör behålla sin frontposition och ett bra sätt att göra det på är att hålla i taktpinnen och ge goda förutsättningar för samtalet; exempelvis genom att föregå med gott exempel med en bra terminologi och öppna sinnen.

Jag passar på att ännu en gång vifta med en liten flagga på vilken det står informationspolitik.se. Det är ett domännamn jag äger och jag öppnar för idéer på användningsområden. Jag när en tanke om en bred, partipolitiskt obunden, portal för redaktionell bevakning och diskussion på området informationspolitik. Jag är sugen men kan inte verkställa själv. Jag har gott om idéer, ett webbhotellkonto och redaktionella och strategiska skills. Men koda och designa slipper jag helst. Vad tror du?

3 reaktion på “Informationspolitikens möjligheter

 1. Christian Engström (PP)

  ”En bred, partipolitiskt obunden, portal för redaktionell bevakning och diskussion på området informationspolitik” tycker jag är en suverän idé. Precis det skulle jag också vilja se, och väldigt gärna på det domännamnet.

  Men jag vet inte heller hur man bygger en sådan portal. 🙂

 2. Pingback: Veckan efter valet – Mab

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *