Min fråga till Henrik Pontén om jag hade varit på Dreamhack

Via Christian Engström, Pirate MEP elect hittar jag YouTube-klippet där ett antal ungdomar ställer frågor på scen till Henrik Pontén från Antipiratbyrån och Per Strömbäck från Dataspelsbranschen. Mina intryck är blandade. Så klart sympatiserar jag ideologiskt med kidsen som ställer frågorna eller visar sitt engagemang från publiken. Samtidigt är oddsen kanske inte helt rättvisa rent retoriskt. Hade jag varit Pontén hade jag kanske försökt en mer ödmjuk attityd. Han lär ju inte vara förvånad över de burop som mötte honom.

Om jag hade varit tio år yngre och fått chansen att ställa en fråga till Henrik hade den lytt ungefär så här:

Henrik, jag tror att vi vet ungefär var du står i frågan om piratkopiering. Och några nyanser har vi inte möjlighet att gå in på under den här korta stunden. Så istället skulle jag vilja fråga dig om proportioner. I ena vågskålen finns möjligheten att fritt dela kultur och information. Något som jag tror att du håller med om att det är bra i grunden. I andra vågskålen finns industrins rätt att få betalt varje gång ett verk kopieras. Vi kan inte få båda. Din prioritering faller på den senare vågskålen. De metoder vi sett hittills har bestått av övervakning, ”privatpolis”, razzior och gigantiska skadestånd. Oftast riktat mot helt vanliga privatpersoner, som laddat ner eller upp kultur som varit upphovsrättsskyddad. Något som 2-3 miljoner svenskar ägnar sig åt. Är det rimliga proportioner att övervaka ett helt folk och förstöra några människors liv med skulder för industrins rätt att tjäna mer pengar på en föråldrad lagstiftning?

Här följer videoklippet:

Min fråga är seriös och det vore roligt att se ett försök till svar, trots att jag inte hade chansen att ställa den på Dreamhack. Jag kan no se svaret framför mig: ”Vi försöker inte sätta dit någon. Det enda vi vill är att de som skapar kulturen ska få betalt.” Visst, vi har hört den förut. Men jag hade inte godkänt svaret för det är inte ett svar på den ställda frågan. Jag skule så gärna vilja se Pontén svara, med gott samvete, att det är helt rätt att en enskild person ska få sitt liv förstört av skulder på grund av oturen att åka fast för det kanske vanligaste brottet i Sverige. Ett brott som dessutom har få eller inga bevisade förlorare eller offer.

4 reaktion på “Min fråga till Henrik Pontén om jag hade varit på Dreamhack

 1. Emil

  Det känns ju som att de där kidsen inte har mycket att komma med. Lite löjligt måste jag säga. Men det är klart, det är kids..

 2. Anders Inläggsförfattare

  De har massor att komma med. De har bara lite att lära om att uttrycka sig så att en gammal jurist förstår dem.

 3. Thomas Tvivlaren

  @Anders: ”De har massor att komma med. De har bara lite att lära om att uttrycka sig så att en gammal jurist förstår dem.”

  Instämmer helt och fullt. De har massor att komma med. Problemet här är dock att det i just detta fall inte handlar om att uttrycka sig så att en ”gammal jurist” förstår dem. Pontén är inte primärt jurist utan lobbyist. En lobbyist får de facto betalt för att bara ”förstå” den sida vederbörande representerar. Det är alltså helt och fullt bortkastat att ödsla tid på några öppenhjärtiga diskussionsförsök med en sådan varelse.

  Samma resonemang kan numera – med ett gigantiskt tyvärr – appliceras på våra etablerade partiers politiker. Opinionsbildning mot dessa bör alltså inte ske genom direktkontakt utan genom att skapa ett än större tryck underifrån som de måste lyssna på. Vi bör alltså slänga morötterna och leta upp alla piskor vi hitta kan!

 4. Anders Inläggsförfattare

  @Thomas: Tack för en bra kommentar. Det har gång på gång slagit mig hur Pontén verkar ha en stor förmåga att blunda för självklarheten. Många andra kan skylla på okunskap, men han kan inte det! Jag kommer på mig själv med att tänka ”tror han verkligen på det där själv?”. Han verkar ju så reko annars! Och det finns några politiker jag tänker likadant om.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *