Mitt livs första nyårslöfte

Anledningen till detta blogginlägg är inte på något sätt allmännyttigt. Det är lika delar terapi som ett sätt för mig att binda mig till de regler som följer nedan. Jag tror och hoppas att det kommer att hjälpa mig att veta att inlägget finns där ute och att bryta mina löften mot mig själv kommer då att kännas värre än att bryta mer lösa åtaganden.

För ganska precis sex år sedan nu (januari 2004) inföll en viktig vändpunkt i mitt liv. Jag tog tag i mig själv och påbörjade en resa mot bättre hälsa, regelbunden träning och en inte alls lika katastrofal övervikt som innan. När jag för en kort tid sedan gjorde en ”top tre med 00-talet”-lista med min sambo så kom detta med på listan. Det blev nämligen en väldigt stor förändring för mig i mitt liv. Det är nog den prestation jag är mest stolt över och mitt liv hade nog varit helt annorlunda i dag om det inte vore för denna vändpunkt.

Under hela min uppväxt var jag överviktigt (även i grundskolan då jag idrottade ganska mycket) och under gymnasiet och de första åren på högskolan blev det bara värre. Många i min omgivning var oroliga för mig, även om det mest var min mor som gjorde påpekanden och uppmanade mig att söka läkarhjälp. Jag sjukdomsinsikt och kunskap, men inte motivationen att ta tag i problemet, jag hade på sätt och vis accepterat mig själv som den fete killen och hade inga problem med att hitta på ursäkter för varför det var okej att fortsätta som jag gjorde. Under hösten 2003 blev det värre. Jag började själv bli riktigt orolig över min hälsa. Flera gånger om dagen slog mitt hjärta dubbla slag och det hände till och med att jag tänkte den hypotetiska tanken att jag inte skulle vakna när jag väl somnat om natten. Så i januari 2004 bara hände det. Det var inte ett nyårslöfte, men det var precis efter nyår, alltså ganska precis sex år sedan, så när som på någon dag. Jag hoppade över en onyttig måltid och valde en lite nyttigare. Och sen fortsatte jag så. Jag köpte träningskort och läste på om näringslära. Började på spinning och lagade mat som innehöll grönsaker. Och så åt jag fruktansvärda mängder frukt.

Jag vet inte med säkerhet vad jag vägde när vändpunkten inträffade. Men kvalificerade gissningar och uträkningar baserade på efterföljande viktnedgång har lett mig fram till slutsatsen att jag antagligen vägde omkring 160-165 kilo. När våren kom vägde jag 130 och det bara fortsatte. Ett år senare fick det nästan plats två av mig i mina gamla kläder.

Skillnaden i mitt liv var enorm. Jag orkade mer, behövde inte sova halva dygnen, kände mig snyggare, var sjuk mer sällan (de dubbla hjärtslagen försvann nästan direkt) och fick både starkare självkänsla och bättre självförtroende. Jag blev helt enkelt en lyckligare människa!

Hösten 2004 flyttade jag till Uppsala. De goda vanorna fortsatte och förstärktes. Jag började träna på gym och så småningom hade jag skaffat mig (den nästan överdrivna) vanan att styrke träna 5-6 gånger per vecka. Jag nördade ner mig i träningsfysiologi och näringslära, började med kosttillskott och hobbyprofessionella träningsmetoder. Vid årsskiftet 2006/2007 vägde jag 95 kilo av mestadels muskler (och en hel del lös hud). Då hade jag alltså rasat ungefär 70 kilo på tre år och byggt om min kropp riktigt ordentligt.

Sedan dess har tyvärr trenden vänt en del. Jag höll ut i nästan två år till men med avtagande intensitet och nu när jag skriver detta har jag inte tränat ordentligt (mer än ett par gånger) på ungefär ett år. Jag flyttade från Uppsala, fick heltidsjobb och helt andra förutsättningar. Vanorna följde inte med. När jag idag ställer mig på vågen visar den 125 kilo och det är långt ifrån den andel muskler som jag hade velat. Med ökad inkomst har vanorna blivit sämre, mer god men onyttig mat och fler öl har det blivit. Men nu ska det bli ändring och det är därför jag skriver detta.

Förra gången baserades omvändningen till väldigt stor del på en uppsättning regler. Jag bestämde mig helt enkelt för vad som var okej att äta när och sedan följde jag dessa regler. Jag betraktar mig själv (fortfarande) som matmissbrukare, så regler som går ut på att göra saker ”med måtta” eller fungerar inte. Det är för enkelt att hitta ursäkter för varför ”just nu” är rätt tillfälle. Exempelvis var det precis nyligen jag lärde mig att det inte är lag på att hämta flera portioner från en buffé.

Jag har insett att min självkänsla, mitt självförtroende, min generella hälsa och känsla av tillfredsställelse med livet är ganska tätt kopplat till min fysiska form. Så jag har ingen anledning att skjuta på detta längre.

Mitt livs första nyårslöfte, som jag band mig till på nyårsafton men formulerar i text först nu, kommer här:

Anders regler för ett sundare liv under 2010

Mat och kost

 • Jag undviker snabba kolhydrater och livsmedel med hög fetthalt
 • Jag äter mycket grönsaker och hur mycket frukt jag vill
 • En buffé är inte till för att jag ska få äta valfri mängd, den är till för att jag ska kunna komponera min portion så att den passar mig bättre sett till smak och näringsinnehåll
 • Jag äter ofta men inte så mycket varje gång
 • Det är viktigt med proteiner
 • Jag kan använda näringstillskott under träningsintensiva perioder
 • Jag äter pommes frites en gång per kalendermånad
 • Det är okej att be om förändringar av restaurangrätter. Ett bra sätt är att be om sallad istället för potatis.

Snacks och godis

 • Jag äter inte godis
 • Bakverk är okej vid enstaka tillfällen, men inte på arbetstid om det inte skulle uppfattas som direkt olämpligt att tacka nej
 • Jag äter inte chips och inte ostbågar
 • Andra snacks är okej, men bara på fest; jag köper inte hem en vanlig dag
 • Popcorn är okej
 • Jag dricker inte läsk som innehåller socker om det inte är som ingrediens i en grogg eller drink
 • Glass är okej, men bara på fest; jag köper inte hem en vanlig dag. På sommaren äter jag maximalt en glass per dag.

Alkohol

 • Den dagen jag slutar dricka alkohol gör jag det av andra anledningar än att de innehåller kalorier. Den dagen har inte inträffat ännu och därför fortsätter jag dricka alkohol som tidigare.

Motion

 • Jag går till och från jobbet om inte väder eller tidsbrist hindrar mig
 • Jag väljer trapporna och inte hissen, hemma och på jobbet, om inte tidsbrist, utmattning eller bagage hindrar mig
 • Jag skapar ett program för styrketräning och följer det, en riktlinje är att ha ett tredelat program som löper veckovis
 • Jag uppmuntrar mig själv till ytterligare konditionsträning vid sidan om styrketräningen och kan kosta på mig kostnaden för enskilda pass av exempelvis simning, spinning eller badminton
 • Jag väljer att promenera för att färdas på i stadsmiljö om inte väder, avstånd eller tidsbrist hindrar mig

Tobak

 • Snus och cigaretter kostar mer än de smakar så de är inte lägre okej

Övriga regler

 • Jag får göra undantag från dessa regler vid följande tillfällen: veckan mellan jul och nyår och under midsommar samt när jag är utomlands. Undantagen ska kännas motiverade, annars är de att betrakta som regelbrott.
 • Reglerna kan komma att ändras under 2010. Då kommer jag att uppdatera detta blogginlägg.
 • När jag själv känner att jag brutit mot en regel ska jag tillkännage detta som en kommentar till detta blogginlägg

7 reaktion på “Mitt livs första nyårslöfte

 1. Bobby

  Att åka till Köpenhamn kan inte räknas som utomlands för din del 😉 jag vet att du klara det bra förut så jag tror du kommer klara det denna gång också, lycka till!

 2. Anders Inläggsförfattare

  Jag har faktiskt tänkt på det där med just Köpenhamn, eftersom jag bor i Malmö och det är lika lätt att åka dit som till, låt säga, Lund. Men jag har bestämt mig för att räkna Köpenhamn som utom lands. Dels för att jag inte är där så ofta, för så speciellt är det faktiskt inte. Och dels för att samvetet är min enda domare. Om jag inte känner att ett undantag är befogat så ska jag låta bli det även fast det sker utomlands.

 3. Didrik Nordström

  Oj, hur kunde jag missat det här när det kom? Otroligt modigt och ärligt att prata om din övervikt och dit hur det påverkat ditt liv och din självkänsla. Jag är verkligen imponerad.

  Det får mig att tänka på mina egna och vänners dåliga vanor, och viktigast av allt, det får mig att förstå att en stark vilja står i direkt proportion till ett resultat mätbart i välbefinnande.

 4. Anders Inläggsförfattare

  @Didrik: När vi träffades dagligen så var det inte så mycket att missa. Degenereringen pågick så sakteliga men omtalades inte så mycket. Den stora förbättringen var långt tidigare.

  ”en stark vilja står i direkt proportion till ett resultat mätbart i välbefinnande” – Well, kanske bara om grundförutsättningarna är dåliga. De allra flesta mår nog bättre än vad de anstränger sig för. Men för mig var det riktigt risigt så förbättringen krävde sin ansträngning.

 5. Anders Inläggsförfattare

  Fick just anledning att läsa det här inlägget igen och insåg att jag brutit en hel rad löften till mig själv.

  Det viktigaste brottet är att jag inte skrivit här när jag brutit en regel, vilket är lite av kardinalregeln i min bok.

  Grunden i alla regelbrotten (utom när jag brutit regler genom att röka i Sverige) är att jag egentligen helt bytt taktik. Nu för tiden tillåter jag mig själv fett i stora mängder, på bekostnad av att jag strukit i princip alla kolhydrater ur kosten. LCHF är metoden. Den hjälper mig med det svåra i att bearbeta ett matsmissbruk: att konstant vilja äta. Jag är mindre hungrig, inte lika matberoende och tänker mindre på mat. De kroppsliga resultaten kommer sakta men säkert. Sedan jag bröjade i februari har jag gått ner cirka tio kilo.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *