Google vs. Kina – se där!

Som ett resultat av attacker som Google fått utstå i Kina, bland annat mot ett antal medborgarrättsaktivitsters Gmail-konton gick företaget igår ut med budskapet att de avser sluta filtrera sökresultaten i den kinesiska upplagan av sökmotorn. Goda nyheter!

Läs inlägget i den officiella Google-bloggen: A new approach to China och Jeff Jarvis kommentar: What Google should do.

Som bekant verkar Google efter mottot ”Don’t do evil” och det här är en handling som pekar mot att de faktiskt försöker.

Jag har varit försiktig i mina slutsatser runt Googles tidigare agerande i Kina. Å ena sidan är det förskräckligt att företaget går regeringens ärenden, å andra sidan har det varit viktigt att man funnits närvarande i landet över huvud taget. Det som är så glädjande i det aktuella beskedet är att det visar att Google faktiskt gjort allvar av sina löften (från 2006 då de lanserade sin söktjänst i Kina) att bevaka och följa läget i Kina och agera därefter.

Nu ska det bli spännande att följa utvecklingen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *